Gestalttherapie Trudy van der Wulp
een prachtige en directe manier van leren

Citaten

Emoties de ruimte geven

Alle werkelijke emoties (...) zijn directe uitingen van de levenskrachten van de mens. Hoe meer men voelt, des te sterker is het vertrouwen. (...) Wanneer men vanuit een emotie of sterk gevoel handelt, handelt men vanuit vertrouwen – vertrouwen in de validiteit van je gevoelens, vertrouwen in jezelf.

Iemand die geen vertrouwen heeft, heeft al zijn sterke emoties onderdrukt. Hij heeft deze vervangen door een geloof of illusies om zijn gedrag te leiden en te richten.

(Alexander Lowen, Depressie en het lichaam)

Ongemak

Alles wat niet uitgedrukt wordt, dat wel uitgedrukt wil worden, veroorzaakt ongemak.

(Frederick S. Perls, Gestalt Therapy Verbatim)

Angst voor je gevoelens

Angst ervaren is op zichzelf niet vernietigend. Het is een ontkenning van andere gevoelens. Wanneer het oorspronkelijke gevoel geaccepteerd en ervaren wordt, wordt de knoop ontward. Daarom is het gevoel op zichzelf nooit onverdragelijk: je houding er tegenover maakt het zo.

De angst voor je gevoelens maakt dat je ze afsnijdt en op die manier snijd je jezelf van het leven af.

(...) Het is absoluut noodzakelijk om elk aspect van je wezen te accepteren en er mee om te gaan, het niet te bedekken, in de hoop dat het er dan niet meer toe doet en op de een of andere manier vanzelf weggaat.

(Eva Pierrakos, Pad-werk: werken aan jezelf of juist niet?)

Onbereikbare idealen

Olifanten proberen niet om giraf of zwaluw te worden. Radijsjes proberen niet om bieten te worden. Maar wij proberen te zijn wat we niet zijn. We stikken in de idealen die onbereikbaar zijn of die alleen ten koste van onszelf bereikt kunnen worden. We lopen op de punten van onze tenen om maar geen kritiek te krijgen en worden tenslotte kwaad op onze tenen wanneer ze pijn doen.

(Bruno-Paul De Roeck, Gras onder mijn voeten)

Een optimistische kijk

In feite is de gestaltfilosofie optimistisch en positief. Ze is gebaseerd op vertrouwen in de mogelijkheden van ieder mens. Je hebt oneindig meer kracht in je dan je denkt. Elke emotie (ook wanneer je je down voelt en ook je verdriet omdat je niet bij je emotie kunt komen) is een aangrijpingspunt om bij je energie te komen.

(Bruno-Paul De Roeck, Gras onder mijn voeten)